Een springtouw kiezen

Een springtouw kiezen

23. 8. 2021 9 min. lezen

Met touwtjespringen verbrand je veel calorieën, verbeter je je conditie en dankzij post-workout endorfine stem je je geest positief af. Hoe kies je een springtouw, stel je de lengte in en spring je correct?

Heb je gelezen dat touwtjespringen effectief is bij het verbranden van vet en het opbouwen van conditie? Je bent al een tijdje aan het touwtjespringen, maar  je denkt niet het juiste springtouw te hebben? Weet je niet wat de juiste lengte van het springtouw is voor jouw lengte?

Of je nu wel of niet tot een van bovenstaande groepen behoort, we helpen je bij het kiezen van het juiste springtouw voor jou, het bepalen van de juiste lengte, leren je er correct over te springen en geven tips voor een gevarieerde training met het springtouw.

Een springtouw kiezen
 

Selectie van springtouw volgens materiaal


Er zijn voldoende springtouwen. Het materiaal heeft een grote invloed op de snelheid van het springtouw en is bestemd voor een bepaalde sport of oefening. Kies bij ons de juiste.

Plastic springtouwen


Springtouwen met PVC-kabel zijn vooral geschikt voor beginners. Hun onbetwistbare voordeel is dat als je de sprong niet maakt, slingeren met een zacht plastic springtouw nauwelijks pijn doet. Plastic springtouwen zijn erg licht, waardoor ze tegelijkertijd traag zijn: dus als je al een tijdje over een springtouw springt of als je meer geavanceerde elementen wilt leren (zoals double unders), raden we je aan om staal te overwegen.

Is een plastic springtouw geschikt voor jou? Als je een beginner bent en je springen vaak gepaard gaat met mislukte pogingen, of je traint vaak op een ruwe ondergrond buiten de sportschool (grind, wegen, parkeerplaatsen voor het huis), aarzel dan niet en verkrijg hem bij ons.

Ik wil een plastic springtouw

Stalen springtouwen

Stalen springtouwen verbergen een zeer dunne kabel van staal bedekt met nylon of PVC. Ze hebben vaak afneembare handvatten, zodat je de lengte van het springtouw kunt veranderen of de versleten kabel kunt vervangen door een nieuwe. Ze worden speed ropes genoemd: dankzij de staalkabel zijn deze springtouwen erg snel, dus geschikt voor gevorderde sporters, of voor individuen die zwaardere elementen op het springtouw willen leren. Je kunt dit springtouw toch al in het begin kopen, het heeft maar één nadeel: de swing is een zeer pijnlijke aangelegenheid. :)

Is een stalen springtouw geschikt voor jou? Spring je vaak en wil je double unders leren (of weet je het al en wil je het verbeteren)? Ben jij een fervent CrossTrainer? Of moet je met verschillende lengtes van het springtouw werken en deze opnieuw afstellen? Dan is een stalen springtouw een duidelijke keuze.

Ik wil een stalen springtouw

Leren springtouwen

Leren springtouwen hebben een dun leren koord en worden het meest gebruikt door boksers. Hun prijsklassen liggen in hogere bedragen (ongeveer € 40), maar je betaalt voor de kwaliteit - het leren koord heeft een heel lange levensduur.

Katoenen springtouwen

Waarschijnlijk heeft ieder van ons wel eens ervaring met touwtjespringen met katoenen springtouwen op de basisschool of op de middelbare school. Het gaat lang mee en is relatief goedkoop. Vergeleken met een plastic springtouw is het sneller en in vergelijking met een stalen springtouw, langzamer. Swingen met een katoenen koord is veel minder pijnlijk dan met een stalen koord. Het is daarom geschikt voor kinderen (pijnloze mislukte pogingen zijn de eerste stap naar succesvolle pogingen), of voor het springen op een ruw oppervlak (pad met stenen, enz.), die de staalkabel zouden beschadigen.

Welke handgrepen kiezen?

Voor de handvatten van het springtouw geldt een simpele regel: "hoe kleiner en lichter, hoe beter". De optimale maat van het springtouwhandvat is ongeveer de lengte van de handpalm van de vingertoppen tot de pols.

Twijfel je nog welk springtouw je moet kiezen? Het Top4Fitness-team adviseert springtouwen met staaldraad en kogellagers in het handvat, die licht, snel, compact en duurzaam zijn. Bovendien maak je zeker geen fout met Elite SRS Surge 3.0 Springtouw.

Iets Extra

Springtouw met lagers

Elite SRS Surge 3.0 Elite SRS Bullet Fit

Elite SRS Surge 3.0

 

 

Het springtouw met lagers in het handvat verhoogt de potentiële springsnelheid verder door de weerstand bij het draaien van de kabel te verminderen. Ze zijn geweldig voor CrossTraining, voor boksers of voor frequent en snel springen.

Ik wil een springtouw met lagers

Springtouw voor kinderen


In de winkels vind je ook een springtouw voor kinderen, dat perfect in kleine handjes past. We raden het Power System Cross Jump-touw aan, dat een zachte PVC-kabel heeft en een gemakkelijk instelbare lengte (wat u op prijs zult stellen bij het opvoeden van het kleinste lid van het gezin).

Je kunt ook springtouwen laten maken die precies voor een specifieke sport zijn gemaakt: gymnastiek-springtouw, fitness-springtouw, boxertouw of springtouw voor CrossTraining.

Jump rope

De juiste lengte van het springtouw


Naast het type springtouw is het belangrijk om de juiste lengte te selecteren of in te stellen.

 • < 150 cm lichaamslengte – 2,10 m springtouw lengte
 • 160 -170 cm lichaamslengte - 2,50 m springtouwlengte
 • 170 – 180 cm lichaamslengte – 2,75 m springtouw lengte
 • 180-190 cm lichaamslengte – 2,85 m springtouwlengte
 • > 190 cm lichaamslengte – 3,00 m springtouwlengte


U kunt eenvoudig de juiste lengte testen. Het enige wat je hoeft te doen is in het midden op het geselecteerde springtouw gaan staan, de uiteinden van de leuningen moeten tot in je oksels reiken. Onderschat de instelling van de springtouwlengte niet. Te kort of te lang zal je juiste springtechniek bederven. Het korte springtouw verleidt om de benen te hurken. Een te lang springtouw leidt tot het wegtrekken van de handen van het lichaam of tot struikelen. Knip bij springtouwen met verstelbare kabellengte de overtollige kabel af (met een tang), anders zou u niet kunnen springen.

Hoe je op de juiste manier touwtje springt


Heb je al het juiste springtouw voor je gekocht? Super goed. Naast comfortabele sportkleding ontbreekt het je alleen aan kwaliteitsschoenen. Op blote voeten springen raden we zeker niet aan. De schokken zijn veeleisend voor de voeten en gewrichten van het hele lichaam, de schoenen dempen de schokken. Ook het tikken op de blote voet is niet helemaal prettig. Je kunt thuis, buiten of in de sportschool springen. Ook hier geldt: hoe zachter het terrein, hoe zachter de schokken, hoe lager het gewicht op de gewrichten.

Fitness schoenen voor mannen Fitness schoenen voor vrouwen

 

Omdat touwtjespringen een cardio-activiteit is, heb je maar een moment van dynamisch rekken en activeren nodig voordat je gaat springen. Focus vooral op de kuiten, armen, bovenrug en kern.

Springen is geen wetenschap. Kom met ons mee om te zien hoe u de juiste techniek gebruikt.

 • Houd het springtouw vast aan de handvatten. Houd het stevig vast, maar laat je pols los.
 • De kabel zit achter je voeten.
 • Houd je hoofd rechtop en ontspannen.
 • Schouders afdrukken vanaf de oren naar beneden.
 • Buig je armen naar je ellebogen, houd je ellebogen dicht bij je lichaam.
 • Spring over de tenen, niet over de hielen of de hele voet.
 • Niet stampen, het is een licht en sierlijk moment.
 • Buig je knieën niet tijdens het springen, houd je benen gestrekt.
 • Alle beweging van de bovenste helft van het lichaam komt van de onderarmen, polsen.
 • Adem regelmatig, houd je adem niet in.


Oefening touwtjespringen


Het springtouw dient als een geweldig oefenhulpmiddel. Je kunt het gebruiken om op te warmen als onderdeel van een training of om het als een hele training te laten springen. Hoe dan ook, je zal met geen van beide opties een fout maken. Dit is een complexe oefening. Je warmt op en traint je hele lichaam. Je conditie zal toenemen. Je kunt verschillende trucs en oefeningen proberen. Je hebt geen speciale ruimte nodig. Je krijgt veel endorfine binnen omdat springen leuk is en zo anders dan andere soorten oefeningen. Last but not least verbrand je een behoorlijke hoeveelheid calorieën. Een atleet van 65 kg verbrandt in 10 minuten springen een mooie 130 kcal.

Bekijk welke spieren je allemaal kunt gebruiken met de juiste springtechniek:

Jumping Rope Muscles

Er zijn veel variaties van sprongen: eenvoudige sprongen, dubbele sprongen, springen op één been, achteruit springen, kriskras en meer. Er zijn geen grenzen aan de verbeelding. Probeer te spelen met een springtouw en leer verschillende elementen.

Tips voor trainen met een springtouw


Vergeet voor elke springtouwtraining niet om op te warmen en dynamisch te strekken (uitzondering is de demonstratie van springtouwtraining als warming-up). Vergeet na de training niet om de kuiten en spieren in de schouders te strekken.

Touwtjespringen als onderdeel van de warming-up:

 • 30s jumrope
 • 30s hopscotch
 • 30s running on spot
 • 30s high knees

3 rondes, gevolgd door klassieke training

Training touwtje springen:

 • 50 s single unders/ 10 s rust
 • 50 s jumps on the right leg/ 10 s rust
 • 50 s single unders/ 10 s rust
 • 50 s jumps on the left leg/ 10 s rust
 • 50 s single unders/ 10 s rust
 • 50 s jumping backwards/ 10 s rust
 • 50 s single unders/ 10 s rust
 • 50 run over rope/ 10 s rust
 • 50 s single unders/ 10 s rust
 • 50 s double unders/ 10 s rust
 • 50 single unders/ 10 s rust


3 rondes, 1 minuut rust tussen de rondes.

Touwtjespringen als onderdeel van de training:


Annie (CrossTraining-workout)

50-40-30-20-10 herhalingen voor tijd
Double unders
Sit-ups

Eerst spring je 50 double unders (of 100 simple unders), daarna doe je 50 sit-ups. Je gaat verder met 40 double unders, 40 sit-ups... etc.

Trainen met kettlebell en lichaamsgewicht:

5 rondes:
50 single unders
40 air squats
30 kettlebell swings
20 s hollow hold

Tabata

1. ronde single unders
2. ronde fietsen
3. ronde single unders
4. ronde sit-ups met extern gewicht en gestrekte benen
5. ronde single unders
6. ronde lunges met extern gewicht
7. ronde single unders
8. ronde squats met extern gewicht

Een ronde bestaat uit een interval van 20 s / 10 s - 20 s werken, 10 s rust - 8x één oefening (bijv. touwtjespringen), gevolgd door een pauze van 1 minuut en u gaat naar de tweede ronde (bijv. fietsen).

Meer weten over Tabata? Lees ons artikel Tabata-oefeningen: welke oefeningen het meest effectief zijn.

Circuit training

1. single unders
2. strict press met dumbbells
3. leg raises
4. burpees
5. walking lunges
6. tricep dips
7. squat met extern gewicht
8. mountain climber
9. kettlebell swing
10. plank op de gymbal
11. box in place with dumbbells
12. sit-ups op de gymbal

30s werk, 10s rust; in totaal 4 ronden, na elke ronde 1 minuut rust

Je zult zeker verliefd worden op touwtjespringen. Naast een plezierige fun-workout verbrand je veel calorieën, verbeter je je conditieen dankzij post-workout endorfines stem je je geest positief af. Volgens de resultaten van onderzoeken verbetert touwjespringen de algehele coördinatie, balans en conditie. Hebben we je overtuigd? Heb jij je springtouw al?

Kies jouw springtouw

Bronnen

 • BAKER, Joseph, Jeane COTE a Bruce ABERNETHY. Sport-Specific Practice and the Development of Expert Decision-Making in Team Ball Sports. Journal of Applied Sport Psychology [online]. 2003, 15(1), 12-25 [cit. 2021-04-02]. ISSN 1041-3200. Dostupné z: doi:10.1080/10413200305400
 • Bobbio T., Gabbard C., Caçola P. (2009) Interlimb coordination: an important facet of gross-motor ability. Early Childhood Research & Practice 11, n2.

 


OEFENING RECENSIE