Welke kleding en schoenen moet je kiezen voor de Spartaanse race?

Welke kleding en schoenen moet je kiezen voor de Spartaanse race?

10. 4. 2022 5 min. lezen

De uitgebreide Spartaanse race combineert langlaufen en verschillende soorten hindernissen. Het zal je zowel fysiek als mentaal op de proef stellen en het is een onvergetelijke ervaring. Hoe kleed je je ervoor aan en behandel je het met een glimlach op je gezicht?

De Spartaanse race combineert verschillende interessante aspecten - je zult genieten van rennen in het veld en in het water, je zult door de modder kruipen, in touwen klimmen, over obstakels klimmen, op klimrekjes slingeren of zelfs een speerwerpen. Hoe moet u zich uitrusten? Laten we vier basisbehoeften in detail analyseren:

 • Trailschoenen
 • Functionele kleding
 • Ondergoed
 • Accessoires en uitrusting

1. De juiste schoen is de basis

En met Spartan is dat twee keer zo waar. Hardlopen op oneffen, heuvelachtig en glad terrein vereist een stabiele en duurzame schoen die je ondersteunt. Neem je Gore-Tex-schoenen niet mee, die houden het water binnen en je wilt absoluut geen extra gewicht. Kies lichte trailschoenen met grip, liefst een groter aantal, zodat je voet voldoende ruimte heeft.

Trail schoenen

2. Kleding voor de race

De dagen dat de oudste kleren in de kast werden meegenomen naar een hindernisrace vol modder zijn allang voorbij. Deze kleding was meestal gemaakt van katoen en dit is het minst geschikte materiaal. Het zal altijd van het weer afhangen, maar de belangrijkste aspecten van Spartaanse kleding zijn:

functionaliteit, ademend vermogen en comfort

Als je deze heilige drie-eenheid volgt, kun je niet fout gaan. Combineer stukken die elastisch zijn en aan de strakkere kant zitten - een functioneel T-shirt of tanktop, shorts of functionele leggings. Populair zijn ook de zogenaamde bikershorts - strakke, langere shorts, die wrijving van de huid tussen de dijen voorkomen.

Neem bij koud weer een licht windjack mee of draag een functioneel T-shirt met lange mouwen onder een T-shirt met korte mouwen. Maak je geen zorgen, je zult het niet koud hebben, want je warmt op tijdens de race of tijdens het doen van burpees, wat een straf is voor een onvervulde hindernis. Hier geldt "less is more" - vele lagen nat, en God verhoede dat katoenen kleding meer kwaad dan goed zou doen.

Hardloopkleding voor dames Hardloopkleding voor heren

Top4Fitness TIP: rust jezelf uit met een speciale Craft Spartan collectie voor de race, waarin je functionele racekleding, een trailraceschoen of comfortabele stukken voor vrijetijdskleding vindt.

Spartan_Race_finishline

3. Ondergoed

Een heel belangrijk onderdeel van kleding, dat paradoxaal genoeg vaak wordt vergeten. In de meeste gevallen ligt er een paar honderd meter na de start modder met water op je te wachten, dus hardlopen in natte kleding is een gegeven. Rust jezelf uit met functioneel ondergoed voor het lichaam (geen katoen!), dat zijn vorm behoudt, zelfs na het weken en je nergens zal beperken.

Ook de juiste sokkenkeuze is belangrijk. Dit geldt ook hier - geen katoen! Kies functionele hardloopsokken of compressiesokken die schokken tijdens het hardlopen effectief opvangen. Maar wees hier voorzichtig, niet alle lopers zijn comfortabel met compressoren, dus we raden aan om voor de race, tijdens de training, te testen.

Ondergoed

4. Accessoires en uitrusting

Heb je basisdingen zoals hardloopschoenen, kleding en ondergoed klaar? Dan hebben wij de uitrusting voor u, die u tijdens de race zult waarderen.

 • Camelback - er zijn meestal verfrissingen op de baan, maar op langere tracks (Super, Beast) is het goed om een camelback te nemen. Je hebt vocht bij je en je kunt ook een kleine snack meenemen om je energie aan te vullen.
 • Hoofdband - je krijgt een superspartaans met een startnummer, maar sommigen geven de voorkeur aan een klassieke hardloophoofdband eronder voor een betere zweetafvoer.
 • Handschoenen - ze kunnen u helpen obstakels te overwinnen of lasten te dragen. De beste zijn echt de goedkope tuinieren!
 • Pet/zonnebril - belangrijke bescherming tegen de zon en hitte.

hardloopuitrusting

Spartaanse tips en trucs

Wat kan je nog meer helpen in de race en waar moet je op letten? Lees de tips van Spartaanse ambassadeur Sabči @sabinaherainova:

 • Let op je haar - prikkeldraad en haar zijn geen beste vrienden. Zet het in een paardenstaart zodat je niet vast komt te zitten! Het ontrafelen ervan is een extra obstakel.
 • Experimenteer niet - draag kleding en schoenen die van tevoren zijn getest. Neem zeker niet de nieuwe schoenen die je net hebt gekocht. Blaren kunnen verschijnen, wat de race behoorlijk ongemakkelijk kan maken.
 • Knip je teennagels - de voet begint na een paar kilometer in de schoen te rekken en er is niets erger dan dat je nagels de teen van de schoen raken. Vooral tijdens het hardlopen!
 • Zweetband horloge - als u van plan bent de kilometerstand op uw horloge te meten, sleept u er een zweetband over. Het wordt niet bedekt met modder of bekrast.
 • Contactlenzen - loop niet het risico om een ​​bril op sterkte te breken. Je kunt beter eendagslenzen kiezen, zodat je elke steen op de grond ziet, geniet van de prachtige uitzichten en niet verdwaalt (ja, dat gebeurt ook!).

Je bent klaar met je kleren, dus er zit niets anders op dan vooruit te kijken! De Spartan is niet alleen een hindernisrace, het is in de eerste plaats een buitengewone sportervaring. Kom sporten, ervaar de unieke sfeer en snuif de energie op van de Spartaanse gemeenschap. IEDEREEN kan het draaien! Meld je vandaag nog aan en leer de betekenis van het motto kennen: je begrijpt het pas bij de finish. AROO!

Kuba Šigut, personal trainer Fitness Clinic Znojmo
Co-auteur: Sabina Herainová

Maak je klaar voor de hindernisrace met Top4Fitness: